Što tekst na vašim web stranicama govori o vašem poslovanju?

Vaša je web stranica prvi kontakt između vašeg proizvoda i potencijalnih klijenata te je vrlo bitno da istu razmotrite očima vanjskog posjetitelja i da si postavite pitanje o efikasnosti njenog sadržaja.

Kada na Internetu tražimo nešto što nas zanima, želimo što prije doći do tražene informacije. Pri pretrazi određenog pojma, kliknuti ćemo na prvih nekoliko stranica na samom vrhu liste sa rezultatima. Važno je investirati dovoljno resursa na SEO optimizaciju, kako bi stranica bila dobro plasirana, ali također je važno da stranica bude dobro organizirana i da sadržaj bude podijeljen u logičnim kategorijama, na način da bude odmah jasno kako stići do tražene informacije. Web stranica može biti prva među rezultatima pretrage, ali ako je unutarnja raspodjela kaotična i nejasna, posjetitelji će napustiti vašu web stranicu.

Važno je razmisliti o poruci koju želite prenijeti vašim posjetiteljima. Razmislite o stilu „govora“ kojim će te im se obratiti, što će primarno ovisiti o vrsti usluge za koju je web stranica namijenjena. Ako se radi o stranici odvjetničkog društva, posjetitelji će očekivati određenu dozu formalnosti i službenih, prepoznatljivih izraza. S druge strane, ako se radi o stranici za sportsku opremu, možete slobodno koristiti ležerniji i prijateljski stil pisanja. Morate si predočiti ciljanu publiku i razmisliti o kojem bi tonu glasa koristili da im se obratite osobno, kako privlačiti njihovu pažnju.

Kada bismo analizirali sve najposjećenije web stranice svijeta, vjerojatno bi zaključili da imaju jednu zajedničku stvar: jednostavnost. Kada se obratite vašim kupcima, učinite to jednostavnim riječima, sa vrlo kratkim i jednostavnim tekstovima. Navedite sve esencijalne tehničke i opisne karakteristike vaših proizvoda, ali nemojte se izgubiti u predugačkim i bespotrebnim opisima. Vaša je misija da putem web stranice privlačite pozornost klijenta, da mu predočite sve prednosti koje bi dobio poslujući s vama.

Dakle, u zaključku, ako želite da vaša web stranica bude efikasna i da se vaše poslovanje predstavi u najboljem mogućem svijetlu, posebna se pažnja mora posvetiti tekstu koji će se objaviti na webu. Dobra organiziranost, odabir adekvatnog govornog stila i jednostavnost zaintrigirati će vaše posjetitelje i sav će vam se trud isplatiti.