4 frågor att ställa innan du börjar skriva ett blogginlägg

Fundera på dessa 4 frågor innan du börjar skriva ett nytt inlägg till din blogg. Om du skissar ner dina tankar blir det tydligare för dig vad syftet är med ditt inlägg. Du får ett generellt tydligare språk i din blogg och lockar dina läsare att läsa vidare.

1. Vad vill du säga med ditt blogginlägg?

Fundera på vad du vill kommunicera med din text. Vill du att läsaren ska kommentera ditt inlägg, skriva upp sig på ett e-post utskick, eller klicka sig vidare via en länk? Planera redan i det här stadiet hur du ska formulera ditt inlägg för att uppmana läsaren att agera.

2. Hur kan du vara personlig?

I en blogg förväntar vi oss personliga inlägg. Människor som delar med sig och bjuder på sig själva har lättare att engagera sina läsare känslomässigt. Fundera på hur du vill vara personlig i ditt inlägg på en nivå som känns rimlig för dig.

Vad har du för personliga erfarenheter kring ämnet du skriver om? Passar det din blogg att du skriver vardagligt och i talspråk?

3. Vilken typ av rubrik passar inlägget?

En rubrik behöver inte sammanfatta hela texten, men vara tydlig och relevant.

Försök plocka ut det viktigaste i ditt budskap med blogginlägget och formulera en stark rubrik utifrån det. Om det passar temat kan det även vara effektivt att leka med orden och använda humor för att locka besökaren att läsa vidare.

4. Foto eller illustration?

Använd bilder till dina blogginlägg. Bilden är det första vi ser och drar besökarens uppmärksamhet till ditt inlägg.

Passar det bäst att använda ett foto eller illustration? Färg eller svart/vit? Tar du egna foton/ gör egna illustrationer, eller behöver du hitta en lämplig bild på nätet?

Fundera på vad tonen är i ditt inlägg och vad du vill förmedla med din bild.