Contentmarketing, wat is dat nu precies?

Als je bezig bent met online en/of offline marketing, komt het woordje 'contentmarketing' steeds weer naar voor. Maar wat is dat nu precies, welke verschillende vormen bestaan er en hoe zorg je ervoor dat je succes behaalt met je content? Op deze vragen geven we een antwoord in dit artikel.

Contentmarketing

Het woord 'content' komt uit het Engels en betekent letterlijk 'inhoud'. Content is dus in feit alle inhoud die je online plaatst. Het gaat dan niet alleen over de tekst en foto's op je website, maar ook alles wat je sociale media zet, videokanalen en eventueel een blog. Al deze 'content' of inhoud heeft als belangrijkste doel je doelgroep aan te spreken, consumenten naar je website of webshop te lokken en een band op te bouwen met je (potentiële) klanten.

De ene content is de andere niet

Het is wel duidelijk dat content uit veel meer bestaat dan alleen geschreven tekst. Wat meer is: visuele content - zoals foto's en video's - zijn vandaag een veel krachtiger middel dan lange stukken geschreven tekst, we leven immers in een razendsnelle maatschappij waar een beeld zoveel meer zegt dan duizend woorden. We zeggen niet dat er geen plaats is voor een goed geschreven, diepgaand en goed onderzocht artikel om een specifiek deel van de doelgroep aan te spreken over een bepaald onderwerp - want dat is er zeker wel - maar zeker op sociale media doen foto's, afbeeldingen en video's het veel beter!

Alles hangt af van wie je doelgroep is en welke kanalen die gebruikt. Het spreekt voor zich dat je aanwezig moet zijn op dezelfde (virtuele) plekken als je potentiële klanten. Korte, krachtige zinnen, een goeie foto en een leuke video zijn ideaal voor Facebook. Onderzoek wijst uit dat de jongeren het grootste sociale mediakanaal steeds vaker achterwege laten en die goeie ouwe Facebook steeds populairder wordt bij de babyboomgeneratie. Waar vindt je die jongeren dan wel? Op hippe en visuele kanalen zoals Instagram, WhatsApp en Snapchat! En vergeet naast YouTube ook andere populaire videokanalen zoals Vimeo en Dailymotion niet.