Grundläggande information om SEO och placering på sökmotorer

Du har en webbsida n blogg och du har tagit steg ett; du har registrerat den på sökmotorerna.

Detta första enkla steg är vad många missar. Det spelar ingen roll hur fin och genomarbetad din webbsida är för har du inte registrerat den på sökmotorerna så kommer du inte att få besökare om dessa inte vet det exakta domännamnet och webbadressen till din webbsida. Börja alltså din webbnärvaro med att låta sökmotorerna veta att din webbsida eller blogg existerar genom att registrera din nya skapelse hos dem.

Det finns två sätt att synas på en sökmotor; det ena är genom att ranka högt och ha en god position på någon av sökmotorernas förstasidor. Detta kallas organisk ranking. Den typen av ranking är kostnadsfri och att ligga i topposition, bland de tio första resultaten på en sökmotors första sida, är därför mycket åtråvärt. Det andra sättet att positionera sig på en sökmotor är genom att marknadsföra sig via respektive sökmotor och betala för sin synlighet. Dessa betalda annonser ligger övers på sökmotorernas resultat eller på sidan om de organiska resultaten och de betalda placeringarna markeras som "annons".

Eftersom det är kostnadsfritt att ranka högt på en sökmotor försöker sökmotorerna undvika att dessa platser domineras av några enskilda aktörer och webbsidor. Anledningen att sökmotorerna gör så är att de vill tjäna pengar på annonsering eftersom det är genom annonseringen som de tjänar pengar. Villkoren och metoderna för hur man når hög organisk placering på en sökmotor varierar ständigt. Sökmotorerna förändrar algoritmerna, d.v.s. de matematiska formlerna och förutsättningarna för hur man ska nå topplaceringarna utan kostnad. Dessa förändringar är hemliga och endast sökmotorernas tekniker känner till dem. Men det finns några säkra metoder för att hålla sig i topp online och här kommer tipsen och trixen för att nå topplaceringar med sina webbsidor och bloggar.