Het belang van goede productomschrijvingen

Vrijwel elk bedrijf dat producten of diensten aanbiedt aan particulieren, heeft een eigen website. Op deze website vertelt het bedrijf wie ze zijn, wat ze doen en wat ze aanbieden. Het aanbod van producten of diensten wordt nader toegelicht met een productomschrijving om aan de potentiële koper duidelijk te maken waar het om gaat. Soms begaan bedrijven een fout door een zeer algemene beschrijving te geven. In dit artikel gaan we dieper in op waarom een globale beschrijving verkeerd is en hoe een goede productomschrijving eruit ziet.

Om te begrijpen waarom een algemene beschrijving slecht is voor de verkoop, moeten we ons verplaatsen in de koper. Stel dat je bedrijf koptelefoons verkoopt, en er ergens een koper is die graag een nieuwe headset wil. Op het internet zoekt hij naar de mogelijkheden: met een kabel of draadloos, kabellengte, frequentiebereik, omvang: alles is mogelijk! Op sommige gebieden heeft de koper een voorkeur (bijvoorbeeld alleen draadloze headsets), maar op andere niet. Als de koper dan langs jouw website komt en een draadloze koptelefoon ziet, is het cruciaal dat hij inziet dat deze headset de beste keuze is. Van alle kenmerken moet duidelijk zijn waarom ze goed zijn. Veel online winkels nemen genoegen met alleen de specificaties, zoals:

  • Frequentiebereik: 10 Hz - 25 kHz
  • Microfoon? Ja

Dit is echter niet overtuigend voor de koper. Hij wil weten of het gegeven bereik voldoende is en wat het nut is van een microfoon; de meeste laptops en smartphones zijn er meestal toch al van voorzien. Een goede productomschrijving zou kunnen zijn:

  • Frequentiebereik: 10 Hz - 25 kHz

Dit bereik is ruim voldoende voor telefoongesprekken, gaming en het luisteren van muziek van alle genres.

  • Microfoon? Ja

De microfoon van deze headset zorgt ervoor dat u beter wordt verstaan bij (online) telefoongesprekken. Zo heeft uw gesprekspartner geen last van ruis.

Op deze manier weet de koper direct wat de mogelijkheden zijn en of het product de prijs waard is. Het is belangrijk dat de omschrijvingen volledig zijn: een bedrijf dat precies het hetzelfde product met meer details verkoopt, wordt vaak verkozen boven de onvolledige verkoper!