Hoe zorg je ervoor dat bezoekers terugkeren?

Om een succesvolle blog te hebben, heb je bezoekers nodig. En liefst nog zoveel mogelijk. De realiteit leert ons echter dat de meeste bezoekers niet meer terugkeren na hun eerste bezoek. Om te vermijden dat je bloglezers slechts eenmalig zijn, zijn hier enkele factoren om rekening mee te houden.

Maak een goede eerste indruk

Er is een goede reden waarom een bezoeker op je website is terechtgekomen. Of ze zijn doorverwezen via een andere link, of hun zoektermen bracht hen op jouw website. Zowel offline als online is een goede eerste indruk erg belangrijk. Dat wil zeggen dat ze de reden waarom ze je website snel vervuld willen zien. Zoeken naar die informatie dat ze nodig hebben mag niet te lang duren, of hun interesse is al snel weg. Ook het overvloedig gebruik van advertenties en pop-up banners kunnen erg frustrerend werken bij een bezoeker.

Zorg voor goede content

Een goede blog heeft eerst en vooral goede inhoud nodig. Een blogpost over de bezienswaardigheden in Thailand of vijf redenen waarom je naar de VS moet mogen dan wel populaire onderwerpen zijn, toch ben je hierin niet uniek. Dergelijke onderwerpen geven de lezer geen reden om specifiek naar jouw blog op zoek te gaan. Schrijf over een specifieke niche of over een bestemming die niet zo vaak voorkomt, maar die de lezers wel interesseert.

Bouw een mailinglist op

Om specifiek terug naar jouw blog op zoek te gaan, kan wat moeite kosten voor de lezer. Een andere manier is om jouw blog naar de lezer te brengen. Dit kan door het opzetten van een mailinglist. Op die manier geef je regelmatig updates aan je trouwe volgers over een nieuwe blogpost. Maar hoe bouw je nu een mailinglist op? Popups mogen dan soms wel afschrikkend werken, soms kunnen ze voordelig zijn. Een popup om subscribers aan te trekken kan interessant zijn. Een andere manier is dan weer om een gratis e-book te geven door een mailadres achter te laten.