Hur ser en bra produktbeskrivning ut?


När du köper en ny produkt vill du antagligen ha en bra beskrivning av den. Vad du vill veta beror självklart även på vilken produkt det gäller. Om det är något ätbart eller drickbart är det viktigt att kunna hitta en tydlig innehållsförteckning. Här bör det finnas en utförlig beskrivning av vilka ämnen som ingår och eventuellt hur varan ska intas.

Om du t.ex. ska köpa en stereo ska produktbeskrivningen ange vilket märke den är av, hur många watt, etc. Det är även viktigt att beskrivningen är utformad så att köparen förstår vad han eller hon läser. Texten ska vara kort men ändå beskriva produkten på ett grundligt sätt.

Beskrivning av elektronik

När det gäller elektronik så vill köparen ofta veta vilket material exempelvis ett hölje eller skal är tillverkat av. Vilka system ingår i produkten? Har den en bra kylning? Hur mycket elektricitet kommer den att dra? Vilken typ av kontakter och sladdar behövs? Om det är så att produkten är uppladdningsbar bör det även framgå hur laddningen ska skötas. Det ska stå klart om det ingår en medföljande adapter eller om man enkelt kan ladda den via USB.

Gör det enkelt för kunden

En produktbeskrivning ska göra det enkelt för kunden förstå hur produkten ska användas och installeras. Sådan kunskap kan göra att den förblir i gott skick betydligt längre.

Använd gärna beskrivande bilder som tydligt visar hur produkten ser ut. Om det ska monteras något är det ett stort plus om det kan visas genom bilder.

Tänk på att beskriva allting med ett enkelt språk. Alla kan inte komplicerade facktermer, så använd helst så få som möjligt. I fall då t.ex. en montering ska beskrivas bör du göra en steg-för-steg beskrivning.

Glöm inte att även förklara om produkten kräver visst underhåll. Är det något som behöver smörjas med jämna mellanrum? Behöver den vara placerad på en luftig plats? Bör man tänka på något speciellt vid rengöring?

Det viktigaste är att produktbeskrivningen är lättöverskådlig, så att kunden inte tappar intresset innan hela hunnit bli genomläst.