Hur skriver man en intressant artikel?

Att vara artikelförfattare innebär att man ständigt skriver olika texter om allt mellan himmel och jord. För att en artikel skall bli intressant finns det flera olika saker man bör tänka på, bland annat språk, fakta, målgrupp och överraskningar. Det kan handla om takpannor, mode eller vampyrgravar i Rumänen; vilket ämne man än skall tackla så finns det några punkter att hålla i minnet för att man skall hålla sin läsare fängslad.

  • Efterforskningar. Se till att du vet vad du skriver om och välj helst att hämta fakta från vedertagna källor. Tidningar, böcker och officiellt erkända publikationer är att föredra framför bloggar och sociala media. Försök att hitta någon lite udda detalj, något som kanske förvånar eller överraskar läsaren. Alla vet att Julius Caesar var ett romerskt överhuvud men hur många vet att han hade komplex för sin ständigt stigande hårlinje? Genom att introducer ett udda och roligt faktum håller man läsarens intresse på topp.
  • Rubrik och inledning. Folk bombarderas ständigt av rubriker och titlar och att fånga läsarens uppmärksamhet är inte alltid det lättaste. Ett bra tips är att vara så specifik som möjligt liksom att utlova något med artikeln, till exempel: Fem enkla sätt att gå ner i vikt, snarare än Börja banta nu! Den första rubriken lovar att ge läsaren viktig information medan den andra låter ganska tråkig och förmanande. Det samma gäller inledningen och här kan det vara bra att ha en fiffig formulering eller komma med den där lilla detaljen som läsaren kanske inte visste om.
  • Språk och målgrupp. Hemligheten bakom en intressant och välskriven artikel är att författaren använder ett klart språk som läsaren förstår och kanske identifierar sig med. Man bör fråga sig vem man riktar sig till; är det en tonåring så bör man ha en helt annan ton än en äldre ingenjör. Oavsett läsare bör man däremot vara så rak och redig som möjlig; en massa svåra ord och långa meningar tjänar oftast inget syfte alls.

Träning ger färdighet och skriv så mycket du bara kan; följer du dessa enkla riktlinjer kommer du snart ha en skara intresserade läsare!