Innebörden av content marketing

Arbetar man på något sätt med marknadsföring så har man säkerligen kommit i kontakt med uttrycket content marketing. Är man ny inom branschen har man med nästan all säkerhet också redan hunnit bekanta sig med uttrycket då det ofta skrivs och sägs i dessa kretsar men det kan ibland vara svårt att veta vad som egentligen menas med content marketing och varför det är så populärt och omtalat. Helt enkelt - vad innebär content marketing?

Content marketing är en marknadsföringsstrategi och är direkt översatt till "innehållsmarknadsföring" eller "marknadsföring med innehåll". Just detta säger egentligen inte så mycket heller, all marknadsföring har väl ett innehåll?

När man använder sig av content marketing som sin marknadsföringsstrategi innebär det att man helt enkelt riktar rätt information och innehåll till rätt målgrupp. Vad rätt information och innehåll är beror vidare på vad man vill få ut av marknadsföringen. Genomgående för content marketing är att det ska ha ett innehåll som är tilltalande och intressant för tänkt målgrupp - den ska väcka ett intresse för rätt personer helt enkelt. Innehållet ska vidare ha ett värde - målgruppen ska genom marknadsföringen få en upplevelse i form av känslor eller få kunskap till sig. Utöver det ska innehållet också ha relevant information och dessutom ska man tydligt se vilket företaget bakom är.

Det finns lite olika tillfällen när man använder sig av content marketing och det är bland annat när man vill hålla kontakt med befintliga kunder (då kan det ske via personliga nyhetsbrev och erbjudanden) eller så vill man använda sin marketing för att utöka sin kundkrets och få nya kunder. Ibland vill man synas och höras mer på sociala medier och då är content marketing också ett alternativ.

Det genomgående är att man använder sig utav content marketing när man vill stärka sitt varumärke, man vill bibehålla och förbättra kontakten med befintliga kunder och etablera nya kundkontakter.