Marknadsföring via mail till redan existerande kunder

När kunderna finns i registret för nyhetsbrev eller tidigare lagt beställning, så är det ett väldigt effektivt sätt för dig som t.ex. driver e-handel, att vidare kunna komma med nya erbjudanden och kampanjer. Du har en stor kundbas som du kan utgå ifrån och vad som är ännu bättre, du vet redan att kunden har handlat av dig/er tidigare. Det är en kraftfull marknadsföring eftersom du når kunder som du redan vet har intresserat sig för din, vara, tjänst eller produkt. Man kan förvänta sig ett bättre gensvar än från en mer allmän marknadsföringskampanj, under förutsättning att man sköter det på rätt sätt.

Det är viktigt att ett nyhetsbrev känns trevligt och välkomnande för kunden. Man brukar ofta göra mailet färgglatt och snyggt visuellt för att det ska skapa en känsla av att man som kund är speciell och utvald. Man vill väcka nyfikenhet hos kunden och väcka ett intresse av att klicka sig vidare till exempelvis erbjudanden och kampanjer på sajten. Ofta kan man lägga in specialrabatter för återkommande kunder i mailet med t.ex. en specialkod som används vid beställning för att kunna erhålla en särskild rabatt på hemsidan. Det är viktigt att det är enkelt och snabbt att komma vidare till aktuellt erbjudande, förslagsvis med en tydlig direktlänk i mailet så man kommer direkt till erbjudanden om man väljer att klicka vidare. Man vill skapa en "VIP-känsla" för kunden så att den känner att den premieras av att vara en återkommande kund.

Ett misstag som kan nämnas, som allt för ofta sker vid utskick av nyhetsbrev/uppföljningsmail av olika e-handlare är att man skickar nyhetsbrev med för täta intervaller. Risken med detta är att kunden tröttnar på att få alldeles för många mail och därför kanske väljer att markera mailen som skräpmail, så de i fortsättningen hamnar direkt i foldern för skräpmail. Man kan även välja att avregistrera sig helt från framtida mail och då har man som säljare/e-handlare misslyckats med sin marknadsföring.