Så här skriver du ett bra blogginlägg

Från att du läste rubriken på det här inlägget har jag bara några få sekunder på mig att fånga dig som läsare. Det betyder att du uppskattningsvis nu har bestämt dig om du ska fortsätta läsa eller om du lämnar den här texten. För att skriva bra blogginlägg finns det några saker man kan utgå ifrån:

  • Hitta en intressant titel

För att fånga din läsares uppmärksamhet behöver du göra din läsare intresserad och vilja fortsätta läsa fortsättningen på ditt inlägg. Då gäller det att välja en titel som både sammanfattar vad blogginlägget handlar om och som fångar din läsare.

  • Välj ämnet

Många gör misstaget att ta upp för många händelser i ett enda inlägg. Fokusera istället på att berätta om bara en sak vilket gör det mer lättöverskådligt och enklare för läsaren att följa med.

  • Första stycket

Engagera läsaren redan i de första meningarna. Här väljer din läsare om de vill läsa resten eller om de snabbt uppfattar blogginlägget som ointressant och lämnar din blogg.

  • Glöm inte bilderna

Idag läser ingen bloggar som bara är textbaserade. Blogginlägg som saknar bilder ser även tråkiga ut i en "RSSläsare" och triggar inte folk att klicka sig vidare. Om du inte har bra bilder själv finns det många gratis bildarkiv online.

  • Kontrollera grammatik och stavning

Hur bra bloggpost du än har skrivit finns det alltid skäl att läsa igenom det en gång extra innan du lägger in det i bloggen. Försök att lägga ditt nyckelord redan i den första meningen för en bra SEO. Använd stavningskontroll och tänk på att dela upp din text i flera mindre stycken. Använd gärna underrubriker om du har skrivit en längre text.

  • Poängen med din bloggpost

Om du tar för vana att avsluta med ett påstående eller slutsats som fastnar hos läsaren, den kan vara kontroversiell, uppröra läsaren eller få läsaren att vilja veta mer om ditt resonemang, då lyckas du ofta få läsaren att sprida ditt inlägg vidare och kanske till och med göra det viralt. Uppmana läsaren att kommentera din text med sina synpunkter på ämnet och engagera läsaren i din tes.