Taitava blogisti luo itsensä näköisen maailman

Blogin voi perustaa helposti kuka tahansa, ja siksi kirjoittajien taso ja blogien laatu on hyvin vaihtelevaa. Kirjoitustaito toki kehittyy harjoittelemalla, mutta toisilta sujuva ja vivahteikas kirjallinen ilmaisu onnistuu luonnostaan helpommin kuin toisilta. Hyvän blogikirjoittajan tekstiä on helppo ja mukava lukea. Teksti etenee johdonmukaisesti, eikä siinä ole kirjoitus- tai kielioppivirheitä. Kieli on vaihtelevaa ja rikasta. Tekstin ei tarvitse välttämättä olla muodollista kirjakieltä, vaan taitava blogisti sanailee omaan tyyliinsä ja kirjoitustensa aiheisiin sopivasti.

Hyvä blogi on myös aihepiiriltään johdonmukainen kokonaisuus, jolloin blogin maailmasta muodostuu samaistuttava ja uskottava. Tämä sitouttaa lukijoita, ja tukee blogin kautta mahdollisesti toteutettavaa markkinointia. Vakiolukijat oppivat odottamaan blogilta tietynlaista tunnelmaa, näkökulmaa ja henkistä antia, josta he huomaavat nauttivansa, ja jota he palaavat tankkaamaan aina uudelleen ja uudelleen. Toisaalta aiheet eivät saisi kuitenkaan alkaa liikaa toistamaan itseään, vaan houkuttelevaan sisältöön tarvitaan säännöllisesti myös jotain uutta ja mielenkiintoista, jotta lukijoiden mielenkiinto säilyy. Kirjoitustahti on ihanteellisesti säännöllinen, mutta sen ei tarvitse välttämättä olla kovin tiheä. Uskolliset lukijat jaksavat odottaa harvakseltaankin päivittyvää blogia, mikäli he ovat tottuneet verkkaiseen päivitystahtiin.

Ammatikseen bloggaavat joutuvat tasapainoilemaan löytääkseen sopivan suhteen mainostekstien ja muiden kirjoitusten välillä. Tosiasia on, että blogilla pitäisi tuolloin pystyä myös tienaamaan, mutta toisaalta mainos- ja yhteistyökirjoitusten liiallinen määrä alkaa helposti ärsyttää lukijoita. Kaupalliset blogiyhteistyöt tulisi merkitä selkeästi heti tekstin alkuun yleisen ohjeistuksen mukaisesti. Yhteistöiden aiheiden tulisi myös asettua luontevasti blogin ja sen kirjoittajan arvoihin ja imagoon. Liian päälle liimatut mainoskampanjat kääntyvät helposti itseään vastaan. Mainostekstien kirjoittaminen on myös taitolaji, ja hyvä kirjoittaja osaa rakentaa myös tuote-esittelystä sujuvan kokonaisuuden, joka jättää lukijan innostuneeksi ja uteliaaksi. Nykypäivän kuluttajalla on valinnanvaraa ja kykyä kritiikkiin, ja siksi kaikenlainen tuputtaminen ja räikeä ylisanojen viljely aiheuttaa vain vastenmielisyyden tunteen.

Ehkäpä kaikkein parhaiten hyvä blogi kuitenkin erottuu muista kirjoittajansa innostuksen ja aitouden avulla. Sanojen ja lauseiden takaa huokuva vilpitön mielenkiinto ja palo kirjoittamista sekä lukijoiden kanssa käytyä vuorovaikutusta kohtaan riisuu aseista, ja saa lukijan kokemaan sen, mikä tekee blogeista niin suosittuja: tunteen, että on löytänyt uuden ystävän.