Vad är content marketing?

Begreppet content marketing har seglat upp som orden på alla marknadsförares läppar, men vad innebär det egentligen?

Content marketing, eller innehållsmarknadsföring, är en långsiktig strategi för att skapa bra innehåll med målet att driva trafik till dina egna kanaler och så småningom göra dessa följare till kunder. Att locka till sig kunder i denna tid när vi översköljs av reklam är inte enkelt. Tanken med content marketing är att man istället fokuserar på att skapa riktigt bra och användbart innehåll och på så sätt bygger upp en publik, en publik som längtar efter att ta del av ditt utbildande och inspirerande innehåll. 

Vad kännetecknar Content marketing?

  • Dina egna kanaler är basen. Använd sociala medier för att sprida ditt innehåll och driva trafik till dina kanaler.
  • Arbetet är långsiktigt. Förvänta dig inga snabba resultat utan se arbetet som ett maratonlopp.

Innehållsarbetet sker kontinuerligt. Din hemsida/blogg ska regelbundet uppdateras med nytt innehåll.

  • Det är ett strategiskt arbete. Det är inte meningen att du ska kasta ur dig ämnen att skriva om, utan du ska jobba mot en definierad målgrupp och det bör finnas en tydlig tanke kring vilket innehåll du tar fram.

Content marketing är alltså inte traditionell reklam som pådyvlas mottagaren utan skapar istället värde genom att vara utbildande, underhållande och engagerande. Det kan t ex vara så att du äger en cykelfirma och på din företagsblogg lägger upp tips och trix för att sköta cykeln, bästa resmålen för cykelentusiasten eller tips hur man hittar rätt cykelhjälm.

Tips på hur du kommer igång!

  • Fokusera på kvalitet. Publicera hellre artiklar med längre mellanrum och de håller hög kvalitet än att hasta fram en artikel av sämre kvalitet. Tänk på att du bygger ditt varumärke.
  • Publicera regelbundet. Även om det blir en artikel varannan vecka, så var strikt med publiceringstakten.
  • Ta hjälp. Om inte du eller någon annan på företaget är bekväma med att skriva så ta hjälp. Det finns många skrivarbyråer som är proffs på detta.