Vad som behövs för att sälja in din produkt

För att skriva en produktbeskrivning som säljer in en produkt, finns en hel del knep att ha i åtanke.

Vem är mottagaren? Vilka vill jag nå ut till? Olika målgrupper är i olika skeden av livet med allt vad det innebär i form av drömmar, mål och vardagsliv. Det språk som mest effektivt når ut till en målgrupp, kan helt misslyckas hos en annan. Den allra första analysen och slutsatsen som måste dras är därför: vilka är det jag vill nå fram till? Vilken är min målgrupp?

En fälla som är lätt att hamna i är att enbart beskriva produkten, istället för att sälja in den. Det får konsumenter att tappa intresset. Ett sätt att sälja in sin produkt är att placera den i en situation och ett sammanhang. Får man läsa om hur en bit choklad smälter i munnen, eller hur farmor reagerar när hon skrapar sin trisslott och kammar hem storvinsten, är det lättare att relatera till produkten och reagera känslosamt. En bra produktbeskrivning är därför en berättelse som väcker igenkänning och begär.

Adjektiv som rör sinnena är ett slagkraftigt medel för att få konsumenter att lättare visualisera produkten. Hur låter produkten, hur känns den i händerna, hur smakar den? Att använda sig av våra sinnen får produkten att framstå som mer levande; som att konsumenten redan håller den i sina händer.

Unika ordkombinationer får din produkt att stå ut och att framstå som mer trovärdig. Standardfraser som ”Bäst i test!” är lätta att himla med ögonen åt – de förekommer i alldeles för många sammanhang för att låta särskilt övertygande eller trovärdiga.

Ett annat misstag är att berömma sin produkt, överösa den med superlativ och beröm som ”underbar!” och ”fantastisk!” Det säger inte så mycket om hur produkten är egentligen. Starka adjektiv och målande beskrivningar över produktens fördelar räcker inte – produktbeskrivningen måste också innehålla fakta. På vilket vis kommer produkten att underlätta konsumentens liv? På vilket vis sätter den guldkant på vardagen?

En bra produktbeskrivning berör känslor och väcker fantasin till liv. Den kommunicerar mer än vad som bara står på pappret.