Vinkkejä kiinnostavaan blogitekstiin

Blogeja on nykyään saatavilla kaikille, kiinnostuksen kohteesta riippuen. Olitpa innostunut vegaanikokkauksesta, joogasta, puutarhanhoidosta tai kissoista, olet todennköisesti vain muutaman googlehaun ja hiirenklikkauksen päässä kymmenistä tai jopa sadoista aiheeseen liittyvistä blogeista. Bloggaus on toisille vain mukavaa ajanvietettä, toisille elämäntapa, jopa ammatti. Kiinnostavan blogitekstin kirjoittaminen ei kuitenkaan aina ole helppoa. Tässä muutamia vihjeitä hyvän blogitekstin kokoamiseen.

Keksi kiinnostava ja kuvaava otsikko

Lukijat päättävät yleensä jo otsikon perusteella, haluavatko jatkaa lukemista. Otsikko antaa tietoa aiheesta ja kertoo blogin lukijalle, mistä tekstissä on kyse. Pidä otsikko lyhyenä ja ytimekkäänä, mutta sisällytä siihen kuitenkin mahdollisuuksien mukaan paljon tietoa aiheesta josta kirjoitat.

Pysyttele aiheessa

Jos haluat kirjoittaa blogitekstin eri kissarotujen hyvistä ja huonoista puolista, ei kannata jäädä jaarittelemaan siitä, miten irronneet kissankarvat saa irti olohuoneen matosta. Tee ensin selkeä runko aiheeseen ja rakenna tekstiä sen ympärille. Pysähdy aina välillä tarkastamaan, että tekstisi vastaa edelleen sitä aihetta josta aloit kirjoittaa.

Löydä oma tyylisi

Mieti minkälainen kirjoittaja olet. Onko oma tyylisi enemmän pohdiskeleva, vai menetkö suoraan asiaan ja pysyttelet siinä. Voit lukea myös muiden blogeja ja pohtia minkälaisia tekstejä luet itse mielelläsi. Onko sinulle tärkeää saada mielipiteesi kuuluville vai oletko mielummin objektiivinen tarkastelija? Kun olet löytänyt oman tyylisi, pysyttele siinä.

Löydä oma lukijakuntasi

Kenelle haluat blogisi suunnata? Jos sinulla on haussa laaja lukijakunta, voit kirjoittaa myös erilaisista aiheista, jotka todennäköisesti kiinnostavat useampaa ihmistä. Jos taas haluat pitää blogillasi pienen, mutta uskollisen lukijayhteisön, valitse sinulle tuttuja aiheita ja kirjoita niistä. Varo kuitenkin toistamasta itseäsi liikaa. Kapeasti rajatun aiheen riskinä on, että sorrut jauhamaan samoja asioita uudestaan ja samalla kyllästytät lukijasi.

Tarkista sisältö ennen julkaisua

Pysähdy vielä hetkeksi pohtimaan kirjoittamaasi tekstiä. Vastaako otsikko sisältöä? Saitko sanottua mitä halusit? Voisitko ehkä lisätä johonkin vielä jotain, tai onko jossakin likaa ylimääräistä? Yritä tarkastella tekstiäsi objektiivisesti ja pohdi haluaisitko lukea sitä, jos se olisi jonkun muun kirjoittama?

Harjoittele

Lyökö pää tyhjää? Hyvän ja eheän kokonaisuuden kirjoittaminen ei aina ole helppoa. Se ei kuitenkaan ole mahdoton tehtävä kenellekään. Blogitekstin, ja kaiken muukin kirjoittamisen, oppii harjoittelemalla!