Wat is content marketing?

Content marketing wordt veelal ingezet door bedrijven om nieuwe klanten te werven, maar heeft ook een belangrijke functie in het behouden van bestaande klanten. Het Engelse woord content betekent ‘inhoud’. En dat is dan ook de bedoeling van content marketing. Het gaat erom dat een (potentiële) klant op een voor hem zo interessant mogelijke manier geïnformeerd wordt over het product. Hierdoor wordt de interesse van de klant gewekt en is er een kans dat hij overgaat tot aanschaf van het product. Content marketing is absoluut niet het adverteren voor een prodcut. Het gaat echt inhoudelijk op een meestal prettige manier voor de consument.

Waarom content marketing?

Het is vooral sinds de opkomst van het internet, dat ook content marketing opkwam. Internet is namelijk een zeer aantrekkelijke manier om je producten aan te prijzen. Dit kan met opdringerige reclames, maar bedrijven hebben tegenwoordig heel goed door dat de consument niet dom is en daar niet op zit te wachten. Het bedrijf die zijn producten aan de man wil brengen moet niet boven de klant gaan staan, maar naast de klant als een gesprekspartner. Hierdoor staan beide partijen op hetzelfde niveau. Het bedrijf laat zien dat het oprecht geïnteresseerd is in de klant, waarbij de interesse van de klant gewekt wordt.

Op welke manier?

Met internet ligt er een schat aan mogelijkheden open voor content marketing. Het hoeft niet meer met lappen tekst, maar het kan ook met een videofilmpje. Heel belangrijk voor de marketeers is om content te plaatsen die gericht is op een bepaalde doelgroep. Op die manier kan je gericht je content delen op bepaalde platforms. Bijvoorbeeld de app Snapchat is uitermate populair onder jongeren. Een bedrijf kan nu haar contant gaan plaatsen via een Snapchatvideo om zo de doelgroep jongeren te bereiken. Maar ook een blog kan een vorm van content marketing zijn, met informatieve informatie over een product of bijzaken. Zo kan een bedrijf die bakartikelen verkoopt, een blog opzetten met recepten over allerlei baksels en lezers de kans geven om een foto in te zenden met hun resultaat.